Burn-out

Wat is burn-out?

Burn-out is beeldspraak die gebruikt wordt om een psychische uitputtingstoestand te vergelijken met het uitdoven van een vuur: de mentale brandstof is uitgeput. Passende metaforen zijn: 'de rek is uit het elastiek', 'ik ben opgebrand' of 'de accu is leeg en laadt niet meer goed op'. Wat zijn symptomen van burn-out en hoe ontstaat het? Wat is de relatie tot het geloof? Lees er meer over.

Voorkom burn-out!

Deze tips kunnen je helpen bij het voorkomen van burn-outklachten:

• Onderzoek of je werk, je werkgever en/of de bedrijfscultuur bij je past.
  • Plan je werkzaamheden en werk langere tijd aan één taak.
  • Durf nee te zeggen! Wees trouw aan jezelf en bewaak je grenzen.
  • Wees tevreden met het werk dat je doet. Accepteer dat niet elke taak je voldoening geeft.
  • Neem signalen van je lichaam en geest serieus.
  • Zorg voor ontspanning naast je werk.
  • Leef gezond: neem voldoende nachtrust, eet gezond en beweeg, liefst buiten.
  • Reserveer tijd voor gebed en Bijbellezen.

Hulp bij burn-out

Het is belangrijk om burn-outklachten serieus te nemen en er iets mee te doen. De Vluchtheuvel biedt hulp bij burn-out in de vorm van psychosociale en therapeutische hulpverleningsgesprekken.

Suzanne den Breejen, psycholoog bij De Vluchtheuvel, over burn-out>

Ervaringsverhaal

Maarten, 22 jaar, rondde op 18-jarige leeftijd met succes zijn vwo-studie af. Hij ging op kamers en begon aan een universitaire studie. Daar kwam een bijbaan, studentenvereniging, het reizen naar het ouderlijk huis, het onderhouden van sociale contacten, sporten en stille tijd bij. Voeg daar zijn perfectionisme, een enorm verantwoordelijkheidsgevoel en een negatief zelfbeeld bij en Maarten raakte langzaam burn-out. Lees Maartens hele verhaal>

Meer lezen over burn-out