Hulp nodig?

Meld u online aan of bel tijdens kantooruren (0113) 21 30 98

Een kado dat niet uitgepakt wordt

Seksualiteit bij singles

Single, ongehuwde, alleengaande, alleenstaande, vrijgezel: woorden voor iemand die zonder partner door het leven gaat. De een kiest er bewust voor, bij de ander is het zo gelopen. Netty was single tot ze eind veertig was, niet iets waar ze voor koos. Hoe stond ze tegenover seksualiteit in de jaren dat ze alleen door het leven ging?

“Mijn leven was goed gevuld. Een groot aspect was mijn werk, maar ook mijn plek in de gemeente, mijn contacten met familie en vrienden waren belangrijk. Ik heb altijd open gestaan voor een relatie, maar ik ging er niet op zitten wachten. Alsof mijn leven een voorportaal zou zijn voor het echte getrouwde leven.” Ergens diep vanbinnen was er toch het gemis van een relatie. “Op de bodem van mijn hart lagen vragen: waarom kiezen mensen voor één, kiezen ze dan tegen alle anderen? Of: is er dan toch een reden dat mensen steeds relaties aangaan, maar geen blijvende met mij?”

Prikkeling

Als single verlangde Netty ook naar geborgenheid en seksualiteit. “Dat is een heel normaal en gezond verlangen. Als christen – die seksualiteit ziet als behorend binnen het huwelijk – weet je niet uit ervaring wat seksuele gemeenschap is. Maar ook een single heeft deze gevoelens. Je lichaam reageert op iemand die heel lief doet of die heel dichtbij komt. Je voelt een prikkeling in je lichaam. Het is als een ingepakt kado met een grote, dikke strik eromheen, dat niet uitgepakt wordt.”

Netty denkt dat veel singles zichzelf weleens bevredigen bij het gemis van seksualiteit. “Soms staan je lichaam en geest onder spanning en verlangt het naar ontspanning. Zelfbevrediging kan die spanning even wegnemen.” Ze maakt er direct een kanttekening bij: “Het gaat vaak samen met overspelige gedachten of fantasieën. Dan gaat de zonde erin schuil en vervuilt het je geest.” Netty zocht bijvoorbeeld ontspanning door een warme douche te nemen. “Je kunt je lichaam ook positief ‘bevredigen’ door bijvoorbeeld hard te gaan lopen. Dan wordt er dopamine aangemaakt, wat ook wel het ‘geluksstofje’ wordt genoemd.”

Zuiver

“Maar,” ervaarde Netty ook, “er blijven momenten dat het alleen zijn lastig is.” Ze wil andere singles meegeven: “Stop deze gevoelens niet weg, maar deel dit gewone, gezonde verlangen naar seksualiteit met een vertrouwd iemand van hetzelfde geslacht. Geef aan dat je soms een arm om je heen wilt. Je kunt elkaar geen seksualiteit, maar wel geborgenheid geven. Er is ook intimiteit zonder seksualiteit. Deel dit verlangen ook met de Heere. Vraag Hem je te leren hiermee om te gaan op een zuivere manier en je te laten zien wat de bestemming van jouw leven is."

Netty’s naam is gefingeerd.

© 2015 Stichting De Vluchtheuvel   /   Sitemap   /   Realisatie: KM Design