Hulp nodig?

Meld u online aan of bel tijdens kantooruren (0113) 21 30 98

Houd me vast-cursus: APK voor je huwelijk

Aan het brede aanbod gespreksgroepen van De Vluchtheuvel wordt vanaf januari een nieuwe cursus toegevoegd: de Houd me vast-cursus. “Zie het als een apk voor je huwelijk,” zegt Christine Maljaars, die als psychosociaal hulpverlener de cursus zal geven. “Het is een cursus waarbij veel aandacht is voor het echtpaar. Partners gaan samen aan de slag met hun relatie. Als je niet wilt, hoef je niets te delen met de groep.”

De Vluchtheuvel verzorgt al jaren een huwelijkstoerusting in kerkelijke gemeenten. Christine: “Uit evaluaties kwam naar voren dat er behoefte is aan verdieping van deze toerusting of een vervolgcursus. Die bieden we nu met de Houd me vast-cursus. Ook voor echtparen die de huwelijkstoerusting niet hebben gevolgd, is de Houd me vast-cursus goed te volgen en heel waardevol.”

Ieder huwelijk, iedere relatie heeft dingen die goed en minder goed lopen. “In deze cursus kijk je niet alleen naar het gedrag van de stellen als de dingen minder goed lopen, maar naar de emoties die hieronder liggen. Wat maakt dat je zo reageert op de ander en welk effect heeft dat? Als man en vrouw deze emoties ontdekken en begrijpen, kom je bij de kern terecht. Als je met elkaar de onderliggende verlangens en behoeften kunt delen, komt er verbinding tot stand die onmisbaar is in een huwelijk.”

“De Houd me vast-cursus is voor elk stel heel waardevol. De cursus is eigenlijk voor alle echtparen, korter of langer getrouwd. Een relatie onderhouden blijft een uitdaging waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Ook voor stellen die geen stabiele, emotionele verbinding meer ervaren is deze cursus heel geschikt. Het is niet zo ‘zwaar’ als therapie, daarom ligt de drempel om aan je huwelijk te werken lager.”

Christine benadrukt dat er bij de Houd me vast-cursus veel aandacht is voor de stellen zelf. “Het delen in de groep is minder belangrijk en je deelt alleen wat je wilt.” Tegelijk heeft het volgen van een cursus in een groep ook meerwaarde: “Echtparen hebben steun aan elkaar. Je kunt leren van hoe anderen reageren op situaties. De herkenning zet dingen in een ander licht: ‘Hé, dat gebeurt bij hen ook!’. En het zou mooi zijn als echtparen er informeel in de gemeente een vervolg aan geven. Dat stimuleert de verbondenheid binnen de kerkelijke gemeente.”

© 2015 Stichting De Vluchtheuvel   /   Sitemap   /   Realisatie: KM Design